Explore the latest projects from the UK’s commercial interiors industry, featuring the best of workspace, hospitality, residential and public sectors.

Fettle reveals design for The Elder and The Jib Door, Bath

The L.A and London based studio has completed work on the design of The Elder and The Jib Door, a restaurant and Members Club in Bath, England. The spaces have been created within a Grade I listed series of Georgian Townhouses within the same site as the new Hotel Indigo Bath.

30/10/2020 3 min read

Interviews, opinions and profiles from industry experts

6 experts give their views on the future of coworking

We can expect major changes within the coworking/shared office sector - and there's no shortage of predictions on what those changes will look like. We ask 6 industry experts for their take on post-pandemic coworking.

28/10/2020 2 min read

Key industry articles and insights looking at the latest news from the world of commercial interior design

Is 2021 going to be coworking’s big moment, or Armageddon?

Coworking operators and developers ponder the future – and it might not be as bad as you think. David Thame reports.

20/10/2020 6 min read

Discover the latest and most innovative products curated by Mix Interiors.

Silestone Loft and HybriQ+ Technology from Cosentino

Silestone® Loft is a brand-new collection of five colours inspired by industrial design; each colour represents an iconic town with a distinctive history and style.

22/10/2020 1 min read

Companies

View all companies

Discover the latest news and company profiles from the companies shaping the UK commercial interiors industry.

Company Profiles

View the latest company profiles from the commercial interiors industry

View all

Your single source for all commercial interiors events throughout the UK


Industry Events

Special Brew: The Brewery Building, King’s Cross

Squire & Partners has completed The Brewery Building for client Atlas Properties – a reimagining of an existing 1970s office building in Islington.

23/03/2020 4 min read
Second floor meeting room

Project Team

  • Client

    Atlas Property

  • Architect & Interior Designer

    Squire and Partners

  • Flooring Suppliers

    Pergo, Domus, Diespeker & Co

  • Furniture Suppliers

    Bureau, Rawside, Hem, Won Design, Fabula Living, Ocee Design, Mobili, Hitch Mylius

  • Surfaces Suppliers

    Domus, Y&S Marble

  • Storage Suppliers

    Rawside

  • Other Suppliers

    Atrium, Encapsulite, Muuto, Northern Planting: Your First Florist

We’ve said it before and no doubt we’ll be saying it again sometime in the not too distant future, but we can’t help but be wowed by the continual redevelopment of King’s Cross and its surrounding area. The pre-millennials amongst us still remember (and will likely never forget) just how unloved and sorely neglected the area had become, bordering upon a no-go zone after dark for many.

Now one of our favourite parts of the capital, the transformation is spectacular, from Granary Wharf and Central St Martins through to the brilliant new workplaces and mixed-use developments beyond, which continue to rise out of the ground.

There’s also an impressive remodelling and reworking of many fine older buildings – one of which we are here to see today. Squire and Partners has completed the refurbishment, extension and fit-out of The Brewery Building – an existing 1970s office building in that rapidly emerging zone between King’s Cross and Islington – on behalf of Atlas Property.

The building (named after the road it sits on rather than its own heritage) makes strong references to the area’s industrial past, whilst providing the proportions and facilities required to provide a successful office building for occupiers; the original structure has been repurposed while two additional floors have been added to create 11,000 sq ft of creative workspace, aimed towards local independent businesses.

Second floor workspace

We’re met outside the building – where this story really begins – by Squire and Partners’ James Halliday and Sean Normington. Architect Sean tells us a little about the recent history of the building and the process behind this transformation. ‘This was a three-storey warehouse/storage unit – it was a little bit out of scale and out of character, with very little natural light getting into it,’ he says. ‘So, we retained the structure on ground, 1st and 2nd floors, and then added two additional storeys, which utilise a steel frame structure with timber joints. What we wanted to do was to open up the windows – down at those lower storeys particularly – so we reworked the entire façade. We spent a lot of time researching the brick – in fact we spent months testing different brick types and weathering techniques in order to get it exactly as we wanted it. The brickwork on the rear façade is the existing material – we retained as much of that as we could. Then the brickwork on the side and front elevations is new but weathered.

‘Wherever we could, we tried to take influence from industrial buildings and old railway buildings, so the balustrade design on the front façade is taken from the scissor gate design you find on a lot of railway buildings. That then led to the 45-degree brickwork. Like I said, this is an existing building with an extension, but by doing this it ensures that it still looks like one single building. Again, this took a lot of testing, but it was definitely worth it. It’s been really successful.

‘We used robust materials throughout, taking the proportions of successful office buildings – that’s really the key to our scheme. So the original narrow, horizontal windows have been enlarged to create full-height windows that improve daylight within the internal spaces.

Deeper recesses improve solar shading, while the central opening doors provide the opportunity for fresh air. Juliet balconies, complete with those light metal balustrades, have then been created to add to that theme of contemporary meets Victorian.

We spent a lot of time researching the brick – in fact we spent months testing different brick types and weathering techniques in order to get it exactly as we wanted it

Moving inside, exposed concrete soffits allow generous floor to ceiling heights. A tonal colour palette, with colours inspired by aged industrial materials such as Verdigris and rust, has been used to complement the building exterior. Materials such as concrete, metal and timber, combined with exposed services and lighting continue the industrial aesthetic.

‘We could see that this would fit an open plan office scheme really nicely,’ Sean continues. ‘It always had great potential.

‘Due to planning parameters, the ground floor space has been retained as a light industry unit – but I think that mix of tenants will only add to the character.’

We move up to the 2nd floor, which has been developed from shell and core into what our hosts describe as a marketing suite. The interior team at Squire and Partners have taken the 2,000 sq ft floorplate and transformed it into a vibrant, flexible and agile working space ideally suited to the type of tenant the building is looking to attract – and the district continues to entice. ‘Obviously, the building didn’t have exposed Victorian ceilings that we could show off,’ Associate, Interior Design, James points out, ‘but we wanted to still have that exposed services feel, so we painted the cabling trays black – it was a lot more work, but it was definitely worth it.’

Second floor teapoint

‘We only had about two weeks to fit out this space – in fact we had about six weeks to specify everything and take into account manufacturing times. We worked closely with Rawside – who are based down in Brixton. Their raw, industrial aesthetic fitted really well with the narrative and concept for the building. They were the ideal partners.

‘The black and white palette and use of natural materials allows tenants to introduce their own personality to the space. This is a marketing suite but it would be really nice if someone did come in and take everything.

‘The soft seating and greenery add a layer of comfort and domesticity, and offer alternative working and meeting spaces. The fact that there are windows on both the front and rear elevation means that you get an amazing amount of natural light throughout the space – and the views are pretty special too, even down here on the 2nd floor!’

Squire and Partners’ sister branding agency, Mammal, created a new brand identity for the building, drawing inspiration from the layered bricks of the building and linking them to the layers of culture and creativity that can be found in the area. This cohesive approach – with architect, interior designer and branding all working together – has helped position the Brewery Building as a new place to create, inspire and succeed.

Related Articles

Inspiration for your next read

Back to top