Explore the latest projects from the UK’s commercial interiors industry, featuring the best of workspace, hospitality, living and public sectors.

Gensler craft a bright and soothing workspace for pladis

With an assortment of settings for all work styles, pladis’ new London HQ – at Chiswick Business Park – celebrates the joy of making, baking and sharing through a carefully crafted space, helping its people return to work in an agile, flexible and personalised way.

07/12/2021 4 min read

Interviews, opinions and profiles from industry experts

Can designing for comfort improve productivity in the workplace?

British flooring manufacturer Amtico asks the questions as part of The Young Designer Series, in association with Mix Interiors’ 30 Under 30.

30/11/2021 1 min read

Discover the latest and most innovative products curated by Mix Interiors.

Material Matters: Claire McPoland, The Office Group

TOG Interiors' Design Lead offers a selection of her go-to finishes and materials.

01/12/2021 2 min read

Companies

View all companies

Discover the latest news and company profiles from the companies shaping the UK commercial interiors industry.

Company Profiles

View the latest company profiles from the commercial interiors industry

View all

Your single source for all commercial interiors events throughout the UK


Industry Events

Conran and Partners reveal ‘recalibrated’ headquarters in Clerkenwell

Conran and Partners has unveiled a new open-plan office space and creative hub in Clerkenwell, moving from their previous home of 30 years.

25/11/2021 4 min read

Following the sad passing of its Founder, Sir Terence Conran, last year and, of course, the global pandemic, Conran and Partners’ move to a new premises is part of a wider re-calibration for the practice, follow-ing a period of rapid evolution that included an expansion of its international reach through opening a thriving east Asia studio in Hong Kong in 2018.

Situated on Great Sutton Street, Clerkenwell, the studio occupies the ground and lower ground floor of an existing building. The two floors are connected at each end by double-height spaces and crafted steel staircases – which not only physically connect the spaces but also allow natural light to penetrate to the lower floor. Most importantly they enhance the feeling of connectedness and fluidity between the levels and spaces people are working in and part of a landscape design of discovery.

‘The last 18 months have undoubtedly been challenging for us all, but they have also been some of the most re-defining months in our studio’s history. Moving to a new HQ, which we have designed ourselves to truly reflect who we are as a design studio, is a significant part of that,’ says Tim Bowder-Ridger, Principal at Conran and Partners and design lead on the project.

‘The pandemic has accelerated the blending of people’s lifestyles, and our new studio has been designed to offer a contrast with working in isolation at home. Crucially the aim has been to provide a release from the claustrophobia of working in the spare (or not so spare) bedroom or the kitchen table and offering a variety of environments that enable us to come together as a team, collaborators and friends. All with a view to generate and enhance creative energy and to support each other.’

Upon arrival, guests are welcomed into an open reception area from where they can immediately see from one end of the studio to another, with an assortment of activity between, and also down to the level below, courtesy of the large light well and the open staircase.

‘The entrance is also deliberately understated – we didn’t want an imposing or intimidating reception or waiting area, or receptionists sat behind an outdated high desk,’ adds Tim. ‘Architecture and interior de-sign are, at their best, the most collaborative of disciplines, so our guests should feel as though they are part of our team from the moment they enter.

The physical and visual fluidity is further enhanced by organising the space ‘enfilade’ with as few impenetrable barriers as possible. Meeting spaces that span across the width of the floors, are formed out of large, fluted and antiqued mirror glass panels, with wide full height sliding doors that maintain the sightlines through the depth of the spaces when open and appear as translucent screens when closed.

Whilst natural light penetrates from both ends of the studio, a great deal of attention has been given to the lighting landscape as a whole. Natural and artificial lighting, designed in collaboration with Into Lighting, is used to generate intimacy or even cosiness. Flat light is avoided, other than in the sample library where daylight luminaries are used functionally for looking at materials.

The use of timber in the Scandinavian tradition: blond oak flooring with birch ply ceiling battens, softly reflect light and highlight the sense of unity and fluidity throughout the space. In contrast, the flank walls and shelving are constructed out of dark stained poplar ply with its exacerbated grain, whilst the fluted bronze glass panels and screens create additional texture but lift the space through light reflection.

The acoustics of the space, on the other hand, have been designed to be muted to the extent that open plan discussions can be heard, and a creative buzz is present, without being overbearing. This has been achieved by a black acoustic fabric stretched above the ply ceiling battens to absorb noise disturbance, whilst also screening off all of the busy-ness of the services, to create a visually and acoustically calm space.

The meeting spaces can all be closed off, but importantly, can also be opened up when not in use or when being used as a breakaway space – animating the studio as a whole as vistas and occupation change throughout the day.

‘This was an important design element as we wanted to avoid having lots of small, dark meeting rooms that felt closed, cut-off, bland or uninviting. Creativity is at the heart of everything we do, so we needed to ensure that all of these spaces would have the power to inspire, energise and delight all at the same time. Something we have learnt over the years through designing such spaces in hotels, for instance.’

‘We are very proud of the space and are delighted to be back in the studio as a team doing what we love to do,’ adds Tim. ‘Notwithstanding the largely successful remote working practices we have had to engage with over the last couple of years, I firmly believe that both creativity and productivity thrive most strongly when people come together to collaborate in person.’

Related Articles

Inspiration for your next read

Back to top