Explore the latest projects from the UK’s commercial interiors industry, featuring the best of workspace, hospitality, residential and public sectors.

Christie Proton Beam Therapy by HKS Architects

We talk to HKS Architects about the Christie Proton Beam Therapy Centre project.

21/06/2019 2 min read

Interviews, opinions and profiles from industry experts

The Biophilic Office Project

There is a wealth of evidence to suggest that, by incorporating biophilic design into our built environments, we can increase our health and wellbeing. Biophilic design acknowledges that we are instinctively connected to nature and that, through exploring this connection within the spaces that we live, relax and work in, we can positively influence our physical and psychological health. Oliver Heath, Director of Oliver Heath Designs, knows his stuff.

18/09/2019 3 min read

Key industry articles and insights looking at the latest news from the world of commercial interior design

Historic manchester building set for 1920s transformation by Bruntwood Works

Landmark Manchester building, Blackfriars House, is set to undergo a major transformation as part of Bruntwood Works’ £50m Pioneer refurbishment project. 

01/10/2019 1 min read

Discover the latest and most innovative products curated by Mix Interiors.

DESSO Orchard Collection by Tarkett

DESSO Orchard Collection by Tarkett

24/09/2019 1 min read

Companies

View all companies

Discover the latest news and company profiles from the companies shaping the UK commercial interiors industry.

Company Profiles

View the latest company profiles from the commercial interiors industry

View all

Your single source for all commercial interiors events throughout the UK


Industry Events

The Mandrake: Manalo & White, design 34-room boutique hotel in Fitzrovia, London

The Mandrake, designed by Manalo & White, with Tala Fustok and CinA, is a 34-room boutique hotel in Fitzrovia, Central London, converted from a pair of office buildings which previously housed a TV production company. Deliberately understated on the outside, it is magical and full of surprises on the inside.

16/09/2018 2 min read

An unprepossessing, dark and mysterious entrance tunnel leads visitors from the street to the heart; a vibrant lobby, restaurant and bar connected in an enfilade sequence around a central glazed courtyard. Above the busy ground floor social hub is a large private first floor terrace, surrounded on all sides by a three-storey hanging garden of jasmine and passionflowers. This soft green cascade cloaks the elevated walkways that bridge between the guest rooms, wrapping like a curtain around the guests within. 

The guest rooms are arranged around this internal courtyard, each with full-height glazed doors opening onto the walkways and private terraces. The vertical planting is interrupted by other forms, clad in weathered iroko reclaimed from the building’s previous incarnation, including a lift shaft with tattoo-lined interior, a hidden private bar and a glazed greenhouse dining room. 

Secreted on the lower ground floor are WCs with a shared hand wash area equipped with specially designed hanging brass tubes that light the basins and provide warm running water. This subterranean area includes antechambers, seating spaces and a black walled ‘anti-gallery’ and live performance space. 

The materiality of the hotel is that of the surrounding city: brick, steel, concrete, timber, stone, plants. But their arrangement creates a spectacular and surprising internal world; part of, but also distanced from the central London location. The client’s desire for an immersive environment is manifested in a heightened appreciation of the surrounding city. Rooftop views of the neighbouring backlands and crevices of the West End give a sense of the world at one remove from the vantage of the hotel’s calm and highly sociable spaces, hidden deep within the urban block. 

The hotel’s sociable and convivial ethos is enhanced through the porosity of the spaces, a theatricality heightened by glimpsed and reflected views of spaces beyond, inviting further exploration. The marble-floored courtyard is the social hub, offering an appreciation of the whole environment. Branching out from this centre, the circulation stitches together the fragments of the original building with the simply detailed new components. 

Related Articles

Inspiration for your next read

Back to top