Explore the latest projects from the UK’s commercial interiors industry, featuring the best of workspace, hospitality, living and public sectors.

Small but mighty: five compact office spaces

Five of our favourite small-scale workspaces prove bigger doesn’t necessarily equal better.

26/01/2023 3 min read

Interviews, opinions and profiles from industry experts

A decade in design: in conversation with Goddard Littlefair

Leading design duo Martin Goddard and Jo Littlefair reflect on creativity, purpose and the decade since founding their eponymous studio.

03/01/2023 6 min read

Discover the latest and most innovative products curated by Mix Interiors.

Platforms by Connection: collaborative and configurable seating

A fresh take on two-tier seating, Platforms provides a seating solution for workplace and educational settings - with optional add-ons.

24/01/2023 1 min read

Companies

View all companies

Discover the latest news and company profiles from the companies shaping the UK commercial interiors industry.

Company Profiles

View the latest company profiles from the commercial interiors industry

View all

PDP London restores iconic Art Deco office building to its former glory

At Eighty Strand, a former energy giant HQ has been transformed into a multi-tenanted workspace, featuring a contemporary jewel-like pavilion.

18/01/2023 3 min read

Architectural practice PDP London renovated the former home of energy titan Shell-Mex into Eighty Strand – a four-floor riverside office space, with upgraded common areas and facilities. The firm were asked to preserve the building’s existing fabric and transform the entrance into a ‘Covent Garden connected’ healthy and desirable place to work with street presence.

Restored features and new structures have led to an all-embracing art-deco aesthetic made up of geometric forms and glazed glass, nodding to when the building was originally designed in 1930. “The interventions and new spaces created are giving the building a new lease of life for generations to come,” comments Marion Baeli, Partner at PDP London.

Described as a ‘contemporary jewel’, a new entrance pavilion provides an access point for some of the 6,000 workers entering the building each day. Created in collaboration with architect, Duncan Mitchell, the client, Strandbrook, and structural engineer, Simon Bennett, the new entrance and front of house facilities open the building up in the direction of the Strand for the first time in its history.

Elements on the roof have been crafted to complement a frit, matching the bracing found on the edge of each dome. The result is a diamond pattern, expressive and reminiscent of the era the building was first designed. “The work achieved on the design of the front pavilion is a tour de force,” Baeli continues, “marrying the existing art deco icon with a crafted glass and metal work element, sitting like a jewel at the gate of the new ‘Eighty Strand’ experience.”

Inside, the glass ceiling augments the double-height room, providing an overall brighter reception area than the one that occupied the space prior. PDP and Carter Owers, Eighty Strand’s interior designer, added undulated brass screens below a custom-made chandelier, and seating to create a meeting point for workers and visitors. The reception desk features intricate detailed stone and glass to match the exterior.

Eighty Strand’s lobby has been designed with polished stucco plaster paneling, decorative metalwork and restored stone walls. A family of geometric fluted glass and bronze wall and ceiling light fittings reinforce the design brief.

Eighty Strand’s four floors of refurbished office space have been stripped back to reveal riveted steel columns. The newly exposed feature has been left so that users can appreciate the full height and design of the original ceilings – which cover 120,000sq ft – whilst providing an elegant, minimalist and accessible installation for the upgraded ventilation, heating and cooling systems.

Outside and looking up at the office space, a ‘Glasshouse Garden’ adds to the building’s opulence. Renovated from a former lightwell, a green steel finish containing geometric patterns continues the art-deco theme, while altered floor slabs provide level access to a once restricted space. Described as an “elegant, landscaped sanctuary”, the glass structure is framed with greenery and contains seating, dining and meeting areas for workers – providing a tranquil setting in one of the city’s busiest parts.

A café has also been added as a communal space, with furniture that matches the reception. A rounded stone bar with fluted detail hugs one side of the room, complemented with a custom bench with seating on the opposite wall.

In the basement, a dedicated entrance has been designed for cyclists along with extensive bike storage and changing facilities featuring leather seating, oak cabinetry and custom terrazzo floors alongside vanity benches and floor-to-ceiling mirrors.

Related Articles

Inspiration for your next read

Back to top